2014. április 19., szombat

"Lengyel-magyar, két jóbarát... " - születésnapi beszámoló


2014. március 29-én ünnepelte ötödik születésnapját lengyel "testvérünk", a lengyel jelnyelvi tolmácsok szövetsége (STPJM, lengyelül Stowarzyszenie Tłumaczy Polskiego Języka Migowego).  Az ünnepségre a JOSZ is meghívást kapott, amit nagy örömmel elfogadtunk, és Fejes Andrea elnökségi tag részt is vett az eseményen.


A születésnapi program (lásd fent, képként is) három részből állt. Az első részben a lengyel egyesület elnöke, Aleksandra Kalata-Zawłocka köszöntötte az egybegyűlteket, és rövid összefoglalót tartott az elmúlt, és a következő öt év céljairól, eredményeiről.  Ezután a meghívott vendégek, Magyarország és Csehország tolmácsszövetségei mutatkoztak be, 20-20 percben. Ezek az előadások hat fő témakör köré épültek (az idő szűkössége miatt csak nagy vonalakban):
  • ·         a nemzeti tolmácsszövetségről röviden
  • ·         a helyi jelnyelvi tolmácsképzésről
  • ·         a tolmácsok helyzete a munkaerőpiacon
  • ·         szakmai és etikai normák
  • ·         siket tolmácsok
  • ·         az aktuális feladatok, célok

A rendezvény második részében plenáris beszélgetés zajlott a tolmácsolás helyzetéről Lengyelországban, olyan meghívott vendégek részvételével, akik vagy a jelnyelv, vagy a tolmácsolás területén keresztül kapcsolódnak a jelnyelvi tolmácsoláshoz. A beszélgetésben részt vett a siketvak szövetség elnöke, az varsói egyetem alkalmazott nyelvészeti tanszékének (ahol egyben a tolmácsképzés is zajlik) vezetője, a hites- és szaktolmácsok szövetségének vezetője, a jelnyelvészeti munkacsoport vezetője, valamint a hangzó nyelvi tolmácsszövetség vezetője. A megszólalók bemutatták saját szervezetüket, a jellemző feladatokat és problémákat, összevetve a jelnyelvi tolmácsok, tolmácsolás ügyével. A harmadik részben a megjelent jelnyelvi tolmácsok és siket tolmácsok kiscsoportos műhelyeken vehettek részt, ahol különféle tolmácsolási szituációkat dolgoztak fel, elemeztek, és beszéltek meg.

A JOSZ előadásáról, és arról, hogy mi mindent tudtunk meg a lengyel és cseh jelnyelvi tolmácsolás helyzetéről, a következő posztban írunk majd.


Ezúton is köszönjük a meghívást, és boldog születésnapot kívánunk az STPMJ-nek!


Dziękujmy za zaproszenie, i sto lat, STPMJ!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése