2020. június 7., vasárnap

Kávézók a karantén után


A kijárási korlátozás idején a legtöbb tolmács otthon ragadt. A helyzet eleve stresszes volt, ehhez adódott még hozzá, hogy sokan szakmai szempontból nagyon egyedül maradtak. Ennek a helyzetnek a feldolgozására indítottuk digitális tolmácskávézónkat.


Aki részt vett, tudja, de azok kedvéért, akik nem tudtak csatlakozni, röviden elmeséljük, mi történt: az első és utolsó kávézót leszámítva egy-egy közösen választott (sokszor megszavazott) témát dolgoztunk fel, elsősorban saját történeteink alapján. Érintettük a tolmácsok a közösségi médiában témakört, beszéltünk a "megszólított tolmács"-ról, arról, hogy moderálhat-e, moderáljon-e a tolmács munka közben, megtárgyaltuk, "kinek a problémája", ha valami történik tolmácsolás közben, és végül az oktatási tolmácsolás témáját jártuk körül. Voltak beszélt nyelvi tolmács vendégeink is, akik nagyon izgalmas szempontokat vetettek fel. A jubileumi tizedik digitális tolmácskávézón megbeszéltük, hogy hogyan legyen a folytatás.

A kávézók ezután a kéréseknek megfelelően nem szerdán, hanem a hét végéhez közelebb, csütörtökön lesznek. Nem egy órás időtartamban, ami nagyon rövidnek bizonyult, ezért több téma két-három hétig is futott, hanem két órán keresztül, viszont csak kéthetente.

A korábbiakhoz hasonlóan itt is lesz lehetőség megosztani saját tapasztalatokat, de minden témában lesz egy rövid előadásféle is, amit szintén meg tudunk vitatni.

A következő két hónap kávézóinak dátumait és témáit előre megterveztük, és összeírtuk egy naptárba, amit megosztuk Veletek, így látjátok, pontosan mikor és milyen témában kávézunk majd. A saját naptáratokhoz adva kényelmesen tudtok előre számolni az időpontokkal:
JOSZ Digitális kávézók

Itt fel is soroljuk őket:
2020. 06. 11. 18:00-20:00 Digitális tolmácskávézó - a jelről-hangra fordításról
2020. 06. 25. 18:00-20:00 Digitális tolmácskávézó - a mentorálásról
2020. 07. 01. 18:00-19:00 Digitális tolmácskávézó - TEREFERE
2020. 07. 09. 18:00-20:00 Digitális tolmácskávézó - a harmadik nyelvre tolmácsolásról
2020. 07. 23. 18:00-20:00 Digitális tolmácskávézó - a párban tolmácsolásról

A kétheti tematikus kávézás mellett havonta egyszer tervezünk tolmácstereferét is. Ameddig igény lesz rá, minden hónap első szerdáján lehetőség nyílik rá, hogy az ország minden zugából bejelentkezzünk, és egy jó csésze kávé vagy tea (vagy más) mellett beszélgessünk arról, mi történt velünk.




Hogyan tudsz részt venni?
Minden tolmácskávézóhoz készül facebook esemény a JOSZ facebook oldalán ahol az "ott leszek" gomb megnyomásával lehet regisztrálni, vagy a josz.elnokseg@gmail.com e-mailcímen tudjátok jelezni, részvételi szándékotokat. A kávézók zoom elérhetőségeit e-mailben és csetben küldjük el a jelentkezőknek. 

A Zoom platformról
A Zoom egy remek videókonferencia-program. Egyszerű letölteni és használni is. Fut számítógépen és mobiltelefonon vagy tableten (bár laptopon vagy asztali gépen kétségkívül kényelmesebb, mivel nagyobb a képernyő; és a legkényelmesebb úgy, ha van headset hozzá).
A program használatához készítettünk kis videós segítséget. A videók elérhetőek a második kávézó eseményénél, azaz itt: A második digitális tolmácskávézó Facebook eseménye.
Ha valakinek további technikai segítségre lenne szüksége, keressen minket elérhetőségeinken, és telefonon útbaigazítjuk (mint egy kiváló IT telefonos ügyfélszolgálat :D).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése